Club Deportivo Chivas

Grundläggande fakta om Club Deportivo Chivas USA

Club Deportivo Chivas USA, också bara kallade Chivas USA, håller till i Western Conference av Major League Soccer. Klubben startades år 2004 men hoppade inte in i ligan förrän året 2005. Just den första säsongen i klubbens historia kan inte beskrivas som något annat än en katastrof. Som lillebror till Los Angeles Galaxy som också kommer från Kalifornien gjorde de sig verkligen skäl av att vara en nykomling. De kom sist i sin konferens och hade så mycket som 20 poäng upp till det lag som kom 3:e sist. Dock var det bara två poäng upp till Real Salt Lake som också gjorde en usel säsong.

Lagets mest använda hemmaarenor

Chivas USA har hållit till på The Home Depot Center sedan de gick med i MLS 2005. Det har inneburit att majoriteten av ligamatcherna har spelats på denna stadion som är speciellt designad för att spela fotboll på, även om vissa andra evenemang har hållits där. Problemet för Chivas USA är att de måste dela sin hemmaarena med sin rival Los Angeles Galaxy. Detta har gjort att matcherna måste schemaläggas och anpassas efter dessa två lag så att inga av deras hemmamatcher krockar. Under vissa cupmatcher såsom i U.S. Open Cup, har Chivas USA spelat på några andra arenor. Dessa har inkluderat Harder Stadium och Titan Stadium.

Chivas tunga statistik

Club Deportivo Chivas är ett av de lag i Major League Soccer som aldrig har tagit en titel inom proffsfotbollen. Det närmaste laget från Kalifornien har kommit en mästartitel var när de vann Western Conference 2007. Dock hjälpte inte detta dem något nämnvärt då de varken vann Supporter’s Shield eller gick särskilt bra i slutspelet av MLS. Trots gruppspelsvinsten gick det inte bättre än att de blev utslagna i kvartsfinalspel. Det är också det närmaste de någonsin kommit mästartiteln i MLS. Inte heller i U.S. Open Cup har det gått särskilt bra för dem. Innan säsongen 2010 hade de som bäst gått till 16-delsfinal. Detta ändrades som tur var 2010 när de gick så långt som till semifinal.

Publiksiffror

Trots sina dåliga säsonger har inte Chivas USA usla publiksiffror. Faktum är att publiksnittet aldrig har gått under 14 000 i grundspelsperioden och aldrig under 15 000 i slutspelet. Deras bästa publiksnitt hittills sattes under grundspelet 2006 då de hade så många som 19 840 åskådare i snitt på varje hemmamatch.