Colorado Rapids

Grundläggande fakta om Colorado Rapids

Colorado Rapids är ett fotbollslag från USA som spelar i den högsta divisionen, Major League Soccer, vilken är den serie med högst prestige i hela Nordamerika. Just laget från Colorado spelar i den västra delen av serien, även kallad Western Conference, och har spelat där sedan MLS drog igång år 1996. För att vara ett av de tio ursprungliga lag som spelade i serien tog det ytterst lång tid innan Colorado Rapids vann sin första titel i MLS. Först år 2010 tog de sin första titel, och det efter att de hade blivit placerade 5:a (!) i grundspelet. Att lagen som kommer på femte plats vinner slutspelet är något som är ytterst ovanligt.

Colorado Rapids’ fyra hemmaarenor

När de första matcherna i Major League Soccer gick av stapeln år 1996 spelade Colorado Rapids på en arena som hette Mile High Stadium. På denna spelade de till och med säsongen 2001 då de inför säsongen 2002 bytte till Sports Authority Field at Mile High. Där höll de till fram till och med år 2006. Säsongen 2007 bytte laget återigen till en ny arena där de spelar än idag. Denna arena går under namnet Dick’s Sporting Goods Park och ligger i Commerce City. År 2003 använde dock laget en annan under en match i U.S. Open Cup. Då fick North Area Athletic Complex duga som hemmastadion för Colorado Rapids.

Colorado Rapids statistik genom tiderna

Coloradolaget har bara hamnat sist i ligan en gång, vilket var året då Major League Soccer drog igång. Sedan dess har laget gått hyfsat bra, man har nästan alltid haft en relativt bra position när seriespelet är slut och man har kvalificerat sig till både slutspelet och U.S. Open Cup majoriteten av åren 1996-2011. Lagets stolthet och egentligen enda titel kom år 2010 när de lyckades vinna Major League Soccer slutspelet och på så sätt också få titeln som mästarlag i MLS. Trots att Colorado har varit ett jämnt lag och sällan gör en dålig säsong är det ett av få lag som aldrig har vunnit sin konferens en enda gång.

Colorado Rapids fans

Colorado Rapids har två officiella så kallade ”ultrasgrupper” som inför matcherna ordnar med flaggor, banderoller och tifon på läktaren. Den ena gruppen kallar sig ”the Bulldog Supporters Groups” medan den andra heter ”the Pid Army”. Det finns en viss rivalitet mellan dessa två grupper, men om man jämför med supportergrupper i Europa ligger det knappast på samma nivå i intenstitet.