Columbus Crew

Grundläggande fakta om Columbus Crew

Columbus Crew var ett av de 10 lag som var med från starten av Major League Soccer. Det grundades redan 1994, bara ett år efter att själva ligan startades och det rena syftet med klubben var att det skulle vara med i MLS från ruta ett.  Deras första säsong var utan framgångar i titelväg och det skulle dröja fram till 2004 innan de vann Supporter’s Shield för första gången som också blev Columbus Crew’s första titel i MLS. 2008-2009 är den hittills bästa perioden i lagets historia. Under dessa år lyckades man vinna två Supporter’s Shield genom att få flest poäng av alla lag i MLS under grundspelet och dessutom vann de också Major League Soccer titeln 2008.

Arenor laget har använt

Genom historien har Columbus Crew haft två permanenta hemmaarenor. Den första stadion de använde hette Ohio Stadium, vilken användes som hemmaarena mellan startåret för ligan 1996 fram till 1999. Värt att nämna är att laget inför första säsongen 1996 lyckades sälja hela 12 000 årskort till sina supportrar, detta är en högre siffra än alla de allsvenska lagen hade som genomsnitt i publiksnitt säsongen 2011. Från och med 1999 fram till idag använder Columbus Crew en arena som är döpt efter namnet på laget. Det är på denna arena som de har vunnit alla sina titlar och som skulle kunna vara en del av anledningarna till framgångarna laget har haft.

Första titeln, U.S. Open Cup

Trots att Columbus Crew inte hade vunnit en titel inom Major League Soccer innan 2004, lyckades de faktiskt vinna U.S. Open Cup år 2002. I den matchen ställdes de mot giganterna Los Angeles Galaxy och lyckades vinna knappt med 1-0.

Sena framgångar för Columbus Crew

Sedan vinsterna i Eastern Conference, Supporter’s Shield titlarna och MLS titeln runt 2008 har laget inte lyckats vinna fler titlar till sin stad. Dock har inte detta betytt att de har varit helt utan framgång. Tvärtom har Columbus Crew varit ett av topplagen i MLS, och tagit sig långt i både U.S. Open Cup och Champions Cup. År 2010 lyckades de till exempel ta andraplatsen i sin konferens och nå kvartsfinal i slutspelet. Dessutom var de i final i U.S. Open Cup samma år. Även om de kvalificerade sig för slutspel år 2011 genom sin fjärdeplats i Eastern Conference lyckades de ändå inte vinna några matcher där. Trots detta har Columbus fortsatt status som ett bra lag i MLS.