FC Dallas

Grundläggande fakta om FC Dallas

När Major League Soccer’s första matcher spelades år 1996 fanns det ett lag i Western Conference som hette Dallas Burn. Lagets namn blev bytt inför seriestarten 2005 då Dallas också bytte hemmastadion. Sedan de gick med i Major League Soccer har klubben aldrig vunnit varken mästartiteln för MLS eller Supporter’s Shield. Lagets stolthet är därför istället bragdvinsten i U.S. Open Cup år 1997. Trots bristen på titlar har FC Dallas genom åren varit ett relativt stabilt lag som sällan gör en dålig säsong och som nästan aldrig missar varken slutspel eller U.S. Open Cup.

FC Dallas tre olika hemmaarenor

När FC Dallas grundades bestämdes det att de skulle spela sina hemmamatcher på den klassiska Cotton Bowl Stadium som idag tar så många som 92 100 åskådare. Denna kapacitet var emellertid långt över FC Dallas (eller Dallas Burn som det då hette) behov och därför bestämdes det att de skulle byta arena. Säsongen 2003 blev aningen speciell för laget med tanke på att de fick spela sina hemmamatcher på Dragon Stadium. Året efter var de nämligen tillbaka på sin gamla hemmaarena Cotton Bowl Stadium för att redan år 2005 byta till Pizza Hut Park i samband med att de bytte lagnamn till det namn de använder sig av idag. Detta bettydde alltså att mellan åren 2002 och 2005 hade laget använt sig av inte mindre än tre olika hemmaplaner!

FC Dallas resultat genom åren

Som tidigare nämnt är det mer regel än undantag att FC Dallas gör en bra säsong, även om de inte ofta vinner titlar. I grundspelet är det inte sällan de slutar på en topposition, ändå är det bara ett år som de faktiskt har vunnit Western Conference. Trots vinsten i sin konferens år 2006 lyckades de inte vinna Supporter’s Shield eller slutspelet i MLS utan de åkte ur i kvartsfinal.  År 2010 lyckades de ta sig så långt som till final i slutspelet, någonting de aldrig tidigare lyckats med, men förlorade tyvärr. Detta betyder att FC Dallas fortfarande hungrar efter att ta sin första MLS titel.

FC Dallas och Central Conference

FC Dallas var ett av de fyra lag som mellan åren 2000 och 2001 fick spela i Central Conference. Detta påhitt lades på is relativt fort då det helt enkelt blev för få lag i varje serie. I den nu icke existerande delen av Major League Soccer slutade FC Dallas trea båda säsongerna som Central Conference användes.