Houston Dynamo

Grundläggande fakta om Houston Dynamo

Houston Dynamo är ett fotbollslag som håller till i Eastern Conference i Major League Soccer. Det är inte ett lag som var med från början när ligan startade, däremot uppstod det när laget San Jose Earthquakes gick under tillfälligt år 2005. Houston Dynamo kunde då skapas och gå med i ligan 2006 och är ett av de få lag som har lyckats vinna ligan första säsongen de spelade. Som bekant lyckades D.C. United med detta det första året MLS spelades men även Chicago Fire har lyckats med detta när de gick med i ligan 2007.

Olika stadion Houston Dynamo har använt

Trots att Houston Dynamo är ett relativt nytt lag i Major League Soccer så har de redan hunnit använda relativt många hemmaarenor. Från starten 2006 fick motståndarlagen gästa på den klassiska Robertson Stadium. Idag tar arenan hela 32 000 åskådare, vilket är imponerande med tanke på att den inte kunde ta in fler än 14 000 när den för första gången användes år 1942. Från och med 2012 ska laget dock använda den nybyggda arenan, skräddarsydd för fotboll, BBVA Compass Stadium. Utöver detta har även Houston Dynamo spelat på Carl Lewis Track and Field Stadium och Aggie Soccer Stadium i ett par cupmatcher.

Houston Dynamo – Western eller Eastern Conference

Houston Dynamo är ett av de lag som inte alltid har spelat i samma konferens utan har blivit flyttad mellan Eastern och Western under de år de har spelat i MLS. Från början spelade de nämligen i Western Conference medan de var tvungna att byta till Eastern Conference 2011. Det innebär att de också kommer att spela där inför säsongen 2012.

Framgångarna de inledande fem åren i MLS

Trots att Houston Dynamo är et t relativt nyetablerat lag i Major League Soccer har de anpassat sig förvånansvärt bra och har i stort sett bara gjort en enda dålig säsong. De första två säsongerna laget skapades kom de tvåa i Western Conference och vann MLS-slutspelet helt och hållet. I deras tredje säsong, 2008, vann de sin konferens, men hade ändå inte mer poäng än vinnaren i Eastern Conference och kunde därför inte tilldelas Supporter’s Shield. Trots att laget har varit ett stabilt lag i ligan varje säsong (förutom säsongen 2010 då de slutade 7:a) har Houston Dynamo aldrig vunnit någon annan titel än just MLS ligatiteln. De kämpar fortfarande för att vinna Supporter’s Shield, U.S. Open Cup och Champions Cup.