Los Angeles Galaxy

Grundläggande fakta om Los Angeles Galaxy

Los Angeles Galaxy är ett topplag i MLS och ett av de tio lag som ursprungligen var med när Major League Soccer spelade sin första säsong år 1996. Laget har länge setts som ett av de bästa lagen genom tiderna i USA och Kanada. Bland annat har de vunnit Western Conference överlägset flest gånger, de har vunnit MLS slutspelet tre gånger, Supporter’s Shield fyra gånger och U.S. Open Cup så många som två gånger. Dessutom har de också vunnit Nordamerikas motsvarighet till Champions League, och är ett av få lag från Major League Soccer som någonsin vunnit denna prestigefyllda titel.

Arenor Los Angeles Galaxy har haft som hemmaplan

Från början av Major League Soccers historia användes Rose Bowl som hemmaplan för Los Angeles Galaxy. I denna mäktiga arena var det endast två säsonger laget inte lyckades vinna Western Conference. De två säsongerna de inte vann var 1997 och 2000, då kom de istället två. Detta är ett mycket imponerande resultat och Rose Bowl kan känna sig hedrade att ha tjänat LA lagets syfte.  Från och med år 2003 spelar Los Angeles Galaxy istället på The Home Depot Center, vilket de idag delar med Club Deportivo Chivas USA. Endast under speciella matcher i U.S. Open Cup har de spelat på andra arenor såsom Titan Stadium.

Los Angeles Galaxy och David Beckham

En av de saker Los Angeleslaget är mest känt för internationellt är att de år 2007 lyckades värva David Beckham från Real Madrid att representera laget. Sedan dess har han blivit vice kapten och lett laget till flera titlar, bland annat ”dubbeln” 2011 där laget vann både MLS slutspelet och Supporter’s Shield genom att bli det lag med mest poäng i hela Major League Soccer efter grundspelet.

Los Angeles Galaxy’s imponerande facit sedan 1996

Sett till titlar är Los Angeles Galaxy i särklass det lag som har hållit högst standard sedan starten av MLS. Det mest imponerande är att de så gott som alltid har hållit hög klass, både i seriespelet och i slutspelet av Major League Soccer. Laget har missat totalt tre slutspel i MLS. Alla tre kom i samma period, nämligen åren 2006-2008. Resten av alla säsonger har laget tagit sig till slutspel och så gott som alltid levererat när de väl fått chansen. Faktum är att de som sämst har åkt ut i kvartsfinal när de väl har nått slutspelet, och detta har hänt endast två gånger! De resterande 11 gångerna har de antingen gått till semifinal, final eller vunnit titeln

 

Zlatan är klar.

Den 23 mars 2018 skrev Zlatan Ibrahimović på för LA Galaxy Ibrahimović och gjorde sen debut redan några dagar senare. Vilken Debut det blev, först ett dröm mån från 45 meter för att sedan på stopptid avgöra matchen med en nick. Galaxy vann matchen med 4-3 och Zlatan blev hjälte med en gång.

MLS har blivit betydligt populärare att se på (speciellt för svenskar) sedan Zlatans intåg i ligan. Både antalet tv-tittare och folk som bettar på MLS har ökat markant.