Regler

Liknande regler i Major League Soccer som i Europa

Amerikanare är kända för att, inom sport, ändra många regler och ha annorlunda tävlingsformer i jämförelse med resten av världen. Deras liga för hockey, NHL, är ett mycket bra exempel på detta då rinkarna där till exempel är mindre än de är i övriga världen. Ungefär på samma sätt har det sett ut i fotbollsvärlden i USA under längre tid, att de flesta regler är ungefär samma som i Europa och övriga världen men att det har skiljt några små men betydande regler som har gjort spelformen i matcherna annorlunda.

Successiva regeländringar sedan Major League Soccer startade

Sedan MLS drog igång med matcher 1996 har reglerna stegvis ändrats för att bli så likt de Europeiska ligorna som möjligt. Exempel på regler som har ändrats har varit effektivt matchur, nedräkning istället för uppräkning på matchuret, en variant av hockeystraffar applicerat på fotboll och ett fjärde byte utöver de tre man har per match som man endast kunde använda för att byta målvakten. Dessa regeländringar har gjort att folk från hela världen har haft det lättare att följa Major League Soccer då fler och fler blir vana vid att matcherna spelas som de gör under stora evenemang såsom fotbolls-VM.

Bortamålsregeln har aldrig blivit använd i Major Soccer League

Det finns dock en regel som aldrig har blivit applicerad i Major Soccer League men som används i de flesta fotbollscuper i Europa och stora turneringar såsom Champions League och Europa League. I MLS-playoffs används nämligen inte bortamålsregeln, som går ut på att vid ett oavgjort resultat över två matcher så vinner laget med flest gjorda bortamål. Anledningarna till detta kan vara många men antagligen är det så att man i USA inte anser att hemmaplan är ett så stort övertag att det behöver tas hänsyn till när man utser en vinnare i utslagsmatcher.

Tillägget av förlängningsregeln

När man tidigare hade spelat med hockeyvarianten av straffar så hade man kört helt utan förlängning. Från det gick man till först golden goal och sedan vanliga fotbollsstraffar. Först på senare år har man valt att köra med förlängning i playoff-matcherna och sedan straffar som man gör i de flesta andra stora turneringar som EM, VM och Champions League. Detta innebär att vid oavgjort resultat efter 90 minuter spelar man först 2×15 minuter förlängning och om det fortfarande är oavgjort efter dem går det till vanliga straffar.