San Jose Earthquakes

Grundläggande fakta om San Jose Earthquakes

San Jose Earthquakes är ett fotbollslag som håller till i Western Conference i Major League Soccer, den högst rankade ligan i USA och Kanada. Detta fotbollslag var ett av de tio utvalda lag som handplockades för att vara med i starten av MLS första säsong 1996. Laget hette dock inte San Jose Earthquakes på den tiden utan San Jose Clash. Under sin tid i MLS har laget varit som en berg och dalbana och gått upp och ner i form. De inledde som ett bottenlag de första åren för att några år senare spela som ett topplag. Numera är laget dock tillbaka i de gamla banorna och håller till i de nedre delarna av sin konferens.

San Jose och deras hemmaplaner

San Jose Earthquakes har som de flesta andra lag i Major League Soccer bytt hemmaplan genom åren de har spelat fotboll. Anledningen till att de flesta lag väljer att göra detta är att det hela tiden byggs nya arenor som är speciellt byggda för att spela fotboll på. De existerande arenorna i USA är för det mesta byggda för baseball eller amerikansk fotboll. San Jose Earthquakes’ första hemmaplan hette Spartan Stadium, vilken de spelade på fram till säsongen 2008. De bytte de till att använda två arenor, en för större matcher och en för matcher som drog mindre åskådare. För matcherna men färre tittare använde de Buck Shaw stadium och för de större matcherna användes Oakland-Alameda County Coliseum som har en större publikkapacitet.

Lagets titlar sedan 1996

Fotbollslaget från San Jose, Kalifornien har totalt tre olika stora titlar inom fotbollen som är värda att notera. Alla dessa titlar kom mellan åren 2001 och 2005, en tid som räknas som lagets storhetstid. År 2001 lyckades laget ta en andraplacering i Western Conference och på så sätt kvalificera sig för slutspel i Major League Soccer. Detta ledde till att laget tog sig igenom hela slutspelet och vann hela turneringen. Även år 2003 lyckades de ta en mästartitel efter att ha vunnit Western Conference. Dessutom tilldelades laget år 2005 Supporter’s Shield efter att ha tagit flest poäng i MLS efter grundspelet.

Lagets uppehåll 2006 och 2007

San Jose är det enda lag i MLS som har tagit ett uppehåll ur serien p.g.a. att serieledningen valde att lämna klubben. Detta gjorde att ledningen startade upp ett nytt lag i Houston, Houston Dynamo, vilket nu också är en del av Major League Soccer.