Spelformat

Major League Soccer är olikt andra fotbollsligor

Den amerikanska fotbollsligan spelas inte som någon annan liga i hela världen. Egentligen kan man säga att alla ligor är unika på något sätt, men Major League Soccer har en helt eget form som påminner mer om en turnering än en vanlig fotbollsliga. Att det är så stora skillnader gör att många utländska spelare har svårt att anpassa sig till MLS och dess spelform och ofta därför får lite svårt att komma in i de annorlunda rutinerna.

Gruppspelet

Major League Soccer är indelat i tre delar där gruppspelet är den första. Gruppspelet är uppdelat i två ”konferanser”, Eastern Conference och Western Conference. Lagen i Eastern spelar mot varandra i en liga och får poäng för vinst eller oavgjort samtidigt de i Western Conference gör samma sak. Vinst ger tre poäng, oavgjort ger en poäng och förlust ger inga poäng. Det finns två anledningar till att gruppspelet spelas. Den första är att det lag som har flest poäng (i båda konferenserna) när 34 matcher är spelare tilldelas titel ”Supporter’s Shield”. Den andra är att de topplacerade lagen i Western respektive Eastern Conference går vidare till playoffs, där 10 lag spelar.

Playoffs

För att komma till playoff ska man ha tagit en placering bland de fem första i gruppspelet.  Där spelas utslagsmatcher fram till dess att två lag har nått final. För att nå playoff måste man antingen vara ett av de tre topplacerade lagen i en konferens, alternativt vara ha flest poäng av de kvarvarande lagen i båda konferenserna. Detta innebär att de topplacerade tar 6 platser i playoff och 4 ytterligare lag går vidare på poäng. Dock ändras detta system inför säsongen 2012. I playoff-matcherna möts två lag över två matcher, och det lag med flest mål över dessa två matcher går vidare till nästa runda. Den ena av dessa matcher spelas på hemmaplan för ett lag och den andra blir en bortamatch för samma lag.

Finalen

Finalmatchen i Major League Soccer är något ytterst prestigefyllt. Där möts de två bästa lagen från säsongen och avgör vem som ska få MLS-titeln. Vinnaren av denna match anses inte bara vara det bästa laget i USA, utan även också i Kanada, då det är den bästa ligan som Kanadensiska lag spelar i. Från och med 2012 kommer finalen också att vara spel över två matcher. Tidigare har det endast varit spel över en match.