Vinnare

Två vinstsätt i Major League Soccer

Eftersom det finns två titlar att vinna inom Major Leauge Soccer varje säsong kommer här lite fakta om de första vinnarna av både den vanliga ligatiteln och den så kallade ”Supporter’s Shield”, som tilldelas det lag som lyckas plocka på sig flest poäng under gruppspelet. Vinnaren av detta pris ges alltså till den av vinnaren av Eastern respektive Western Conference som har flest poäng när säsongen är slut. Vinnaren av Supporter’s Shield och ligatiteln är oftast inte densamma, vilket betyder att man inte behöver ta många poäng i gruppspelet för att vinna själva titeln, men att det självklart är en fördel att vinna sin konferens då man får ett övertag och slipper kvalifikationsrundan.

De tidiga åren på 90-talet i Major League Soccer

De första åren Major League Soccer spelades dominerade laget från huvudstaden, D.C. United. Under de fyra säsonger som spelades på 90-talet plockade D.C. United på sig så många som 5 titlar. Dessa innefattade tre ligatitlar och två Supporter’s Shields. Alltså lyckades Washingtonlaget vinna 5 av 8 möjliga titlar, en mycket imponerande insats i en nystartad liga. De resterande tre titlarna gick till tre olika lag. Chicago Fire tog ett liga guld och Tampa Bay Mutiny och Los Angeles Galaxy lyckades båda vinna varsin Supporter’s Shield.

Tidigt 2000-tal i Major League Soccer

Mellan 2000 och 2005 var San Jose Earthquakes och Los Angeles Galaxy de två mest framstående lagen. Båda vann två ligatitlar var och de fick varsin Supporter’s Shield. Dock så lyckades Kansas City Wizards att vinna både hela turneringen och få flest poäng i gruppspelet år 2000. Detta var man som andra lag att lyckas göra då det enda lag som tidigare hade gjort det var D.C. United under de inledande åren av MLS.

Sent 00-tal i Major League Soccer

Under det sena så kallade ”00-talet” och det tidiga 10-talet av det andra tusentalet dominerades inte av något eller några enskilda lag. Istället har både hela turneringstiteln och Supporter’s Shield blivit utdelad till inte mindre än 6 olika lag mellan åren 2006 och 2011. Detta inkluderar de tidigare storlagen såsom D.C. United, och Los Angeles Galaxy men också nya lag som tidigare inte alls tagit några titlar inom MLS.  Detta har varit väldigt stort för dessa klubbar då det på senare tid har blivit mer prestigefyllt att vinna på MLS då intresset har vuxit enormt de senaste åren.